To najlepszy wakacyjny deser z porzeczkami. Zrób go, póki trwa sezon na te orzeźwiające owoce
Nie ma nic przyjemniejszego niż zimny, owocowy deser w upalny dzień. Sernik na zimno nie tylko świetnie chłodzi, ale też nie wymaga włączania piekarnika, co jest ogromną zaletą latem. W tej wersji występuje z domową galaretką z porzeczkowego musu i ze świeżymi kawałkami owoców.

Spód z herbatników i masła przygotowuje się w kilka minut, a masa serowa z dodatkiem śmietanki i żelatyny ma idealnie gładką konsystencję. Tak przygotowany sernik na zimno będzie idealnym tanim ciastem do kawy i szybką przekąską, kiedy zaskoczą cię znajomi bądź rodzina wpadnie bez zapowiedzi.
Przepis na sernik na zimno z porzeczkami
Porzeczki mają charakterystyczny, lekko kwaskowaty smak, dlatego idealnie komponują się ze słodkim sernikiem. Możesz je po prostu przerobić na mus albo - tak jak w tej wersji - wykorzystać do przygotowania domowej galaretki. Spód możesz zrobić na herbatnikach albo miękkich biszkoptach.
Składniki na sernik:
- 200 g herbatników,
- 80 g masła,
- 500 g twarogu z wiaderka lub mascarpone,
- 250 ml śmietanki 30%,
- 2-3 łyżki cukru pudru.
Składniki na galaretkę:
- 500 g czerwonych porzeczek,
- 4 łyżeczki żelatyny,
- 120 ml wody
- 2-3 łyżki cukru.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od galaretki. Porzeczki umyj i lekko osusz. 100 g odstaw do dekoracji, a pozostałe 400 zagotuj z cukrem.
- Kiedy owoce zmiękną i puszczą lekko sok, zdejmij z ognia i przetrzyj je przez sitko.
- Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 5-10 minut do napęcznienia. Następnie podgrzej (ale absolutnie nie gotuj!). Musi być ciepła na tyle, aby żelatyna się rozpuściła.
- Dodaj żelatynę do lekko przestudzonego musu. Wymieszaj dokładnie.
- Przygotuj spód i sernik. Herbatniki pokrusz i połącz z roztopionym i wystudzonym masłem.
- Wyłóż masę do tortownicy i dobrze dociśnij. Wstaw do lodówki.
- W tym czasie ubij śmietankę na sztywno, dodaj cukier i twaróg. Wyłóż na wystudzony spód, a następnie zalej wystudzoną galaretką.
- Do środka wrzuć resztę porzeczek i całość wstaw do lodówki.

Co zrobić, żeby sernik zawsze się udał?
Po przygotowaniu masy serowej, dobrze jest wstawić ją do lodówki na 5-10 minut jeszcze zanim trafi na ciasteczkowy spód. Chłodna masa szybciej stężeje, nie rozpłynie się po bokach i zachowa idealny kształt.
Jeśli planujesz wykończyć sernik musem z czerwonych porzeczek, pamiętaj, by nie był on gorący. Ciepły mus może rozpuścić delikatną masę serową i sprawić, że deser straci swoją strukturę i zmieni się w "lapę". Najlepiej pozostawić go do przestudzenia - powinien być letni i płynny, ale już nie parzący.
Jeśli chcesz dodać do galaretki świeże porzeczki, zrób to od razu po przelaniu musu na wierzch. Dzięki temu owoce delikatnie zatopią się w masie, ale nie opadną na dno i nie popsują efektu wizualnego. Dzięki tym trikom twój deser będzie nie tylko pyszny, ale i piękny.
Czytaj także:
- Jest puszysty jak chmurka i obłędnie malinowy. Ten sernik na zimno zrobisz bez żelatyny
- Sernik zebra. Prosty przepis na bardzo efektowne ciasto
- Ten lekki, słodki serek będzie idealnym dodatkiem do popularnego ciasta. Oto 5 przepisów na pyszny, ekspresowy, domowy sernik