Reklama

Sernik to bezsprzecznie jedno z najpopularniejszych polskich ciast. Król deserów znany już w XVII wieku. Jego podstawą jest masa serowa z ucieranym serem twarogowym. Zazwyczaj sernik wymaga pieczenia, ale my mamy dla ciebie wersję niepieczoną, i nie jest to sernik na zimno.

Reklama

Główne jego zalety to prostota przygotowania, lekka konsystencja. Nie ryzykujesz przypaleniem i opadnięcie ciasta. Do tego jest jedyną opcją, gdy nie masz piekarnika, a naszła cię ochota na ciasto jak u babci.

Sernik bez pieczenia. Prosty przepis dla każdego

Składniki:

  • 750 g twarogu mielonego,
  • 50 g masła,
  • 150-200 g cukru pudru,
  • 3 żółtka,
  • 1 paczka cukru waniliowego,
  • sól,
  • 1 paczka herbatników lub okrągłych biszkoptów,
  • (opcjonalnie) 50 g rodzynków,
  • (opcjonalnie) 30 g skórki pomarańczowej,

Przygotowanie sernika bez pieczenia:

  1. Twaróg na sernik przełóż do miski albo zmiel 2-3 razy, jeżeli używasz zwykłego twarogu (sernik z mielonego kilka razy twarogu, a nie z sera z wiaderka, ponoć smakuje najlepiej).
  2. Masło utrzyj z cukrem pudrem i żółtkami.
  3. Dodawaj twaróg stopniowo. Miksuj całość na gładką masę.
  4. Dodaj cukier waniliowy.
  5. Jeżeli lubisz, dodaj rodzynki i posiekaną skórkę pomarańczową.
  6. Dodaj szczyptę soli do smaku.
  7. Dno tortownicy wyłóż okrągłymi biszkoptami lub herbatnikami, a pokruszone ciastka wsyp w przerwy między nimi.
  8. Wyłóż do tortownicy masę serową. Wyrównaj i wstaw na kilka godzin do lodówki.
  9. Po tym czasie sernik zastygnie i będzie gotowy do jedzenia.
  10. Możesz udekorować go owocami lub skórką pomarańczową.

Sernik bez pieczenia należy zjeść szybciej niż pieczony: najlepiej do 3 dni.

sernik niepieczony przepis
Ten sernik nie wymaga pieczenia, a smakuje jak znany klasyk, fot. Adobe Stock, violet711

Czy można zrobić ten sernik bez jajek?

Jajka pełnią w serniku funkcję emulgatora, który łączy i zagęszcza całość. Jeżeli wolisz je pominąć, np. ze względu na ryzyko związane z jedzeniem surowych jajek, to da się to zrobić. Zamiast 3 jajek w przepisie możesz użyć jednej z wybranych opcji:

  • 4 g agaru i 50 ml wody – agar gotuj z wodą przez 1 minutę i ostudzony płyn wlej do miksowanej masy serowej,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego i 200 ml mleka – przygotuj budyń według przepisu i przestudzony wmieszaj w masę serową,
  • 200 g serka mascarpone i ubita śmietana 36% – dodaj do twarogu mascarpone i na końcu do masy serowej wmieszaj delikatnie ubitą śmietanę,
  • 10 g żelatyny + 50 ml zimnej wody – wymieszaj i poczekaj, aż napęcznieje, a następnie połącz na końcu z masą serową.

Sprawdzonym i pewnym sposobem na zastąpienie jajek w kuchni jest użycie żelatyny z wodą.


Czytaj także:

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama