To ciasto bez pieczenia króluje na moim stole w każdy weekend. Robię je tylko z 7 składników
Ten sernik bez pieczenia robi się bardzo łatwo. Przyrządzam go tylko z 7 łatwo dostępnych składników. Możesz dodać do niego rodzynki i skórkę pomarańczową, aby wzbogacić smak ciasta. Sernik zrobisz w chwilę, ale musisz doliczyć do tego czas jego tężenia w lodówce: minimum 3-4 godziny. Jest pyszny, lekki, idealny na weekendowy deser.

Sernik to bezsprzecznie jedno z najpopularniejszych polskich ciast. Król deserów znany już w XVII wieku. Jego podstawą jest masa serowa z ucieranym serem twarogowym. Zazwyczaj sernik wymaga pieczenia, ale my mamy dla ciebie wersję niepieczoną, i nie jest to sernik na zimno.
Główne jego zalety to prostota przygotowania, lekka konsystencja. Nie ryzykujesz przypaleniem i opadnięcie ciasta. Do tego jest jedyną opcją, gdy nie masz piekarnika, a naszła cię ochota na ciasto jak u babci.
Sernik bez pieczenia. Prosty przepis dla każdego
Składniki:
- 750 g twarogu mielonego,
- 50 g masła,
- 150-200 g cukru pudru,
- 3 żółtka,
- 1 paczka cukru waniliowego,
- sól,
- 1 paczka herbatników lub okrągłych biszkoptów,
- (opcjonalnie) 50 g rodzynków,
- (opcjonalnie) 30 g skórki pomarańczowej,
Przygotowanie sernika bez pieczenia:
- Twaróg na sernik przełóż do miski albo zmiel 2-3 razy, jeżeli używasz zwykłego twarogu (sernik z mielonego kilka razy twarogu, a nie z sera z wiaderka, ponoć smakuje najlepiej).
- Masło utrzyj z cukrem pudrem i żółtkami.
- Dodawaj twaróg stopniowo. Miksuj całość na gładką masę.
- Dodaj cukier waniliowy.
- Jeżeli lubisz, dodaj rodzynki i posiekaną skórkę pomarańczową.
- Dodaj szczyptę soli do smaku.
- Dno tortownicy wyłóż okrągłymi biszkoptami lub herbatnikami, a pokruszone ciastka wsyp w przerwy między nimi.
- Wyłóż do tortownicy masę serową. Wyrównaj i wstaw na kilka godzin do lodówki.
- Po tym czasie sernik zastygnie i będzie gotowy do jedzenia.
- Możesz udekorować go owocami lub skórką pomarańczową.
Sernik bez pieczenia należy zjeść szybciej niż pieczony: najlepiej do 3 dni.

Czy można zrobić ten sernik bez jajek?
Jajka pełnią w serniku funkcję emulgatora, który łączy i zagęszcza całość. Jeżeli wolisz je pominąć, np. ze względu na ryzyko związane z jedzeniem surowych jajek, to da się to zrobić. Zamiast 3 jajek w przepisie możesz użyć jednej z wybranych opcji:
- 4 g agaru i 50 ml wody – agar gotuj z wodą przez 1 minutę i ostudzony płyn wlej do miksowanej masy serowej,
- 1 opakowanie budyniu waniliowego i 200 ml mleka – przygotuj budyń według przepisu i przestudzony wmieszaj w masę serową,
- 200 g serka mascarpone i ubita śmietana 36% – dodaj do twarogu mascarpone i na końcu do masy serowej wmieszaj delikatnie ubitą śmietanę,
- 10 g żelatyny + 50 ml zimnej wody – wymieszaj i poczekaj, aż napęcznieje, a następnie połącz na końcu z masą serową.
Sprawdzonym i pewnym sposobem na zastąpienie jajek w kuchni jest użycie żelatyny z wodą.
Czytaj także:
- Ten lekki, słodki serek będzie idealnym dodatkiem do popularnego ciasta. Oto 5 przepisów na pyszny, ekspresowy, domowy sernik
- Sposób na sernik bez spodu. Pyszne sernikowe pancakes
- Sernik z rosą - tradycyjne ciasto na kruchym spodzie. Przepis