Ten kaszubski deser z bitą śmietaną rozpływa się w ustach. Wystarczy 15 minut i składniki, które są pod ręką
Deser lekki jak chmurka, orzeźwiający i pełen cytrynowego smaku – szpajza to zapomniany klasyk kuchni śląskiej i kaszubskiej. Ten prosty przysmak przygotujesz w 15 minut z kilku składników, które masz w domu. Podany z bitą śmietaną i owocami zachwyci gości latem. Sprawdź, jak zrobić domową szpajzę i co można do niej dodać.

Szpajza (z niem. die Speise, czyli potrawa) to tradycyjny szybki deser kuchni śląskiej i kaszubskiej. Nie należy do deserów niskokalorycznych, ale za to obłędnie smakuje. Jest słodki, cytrynowy, odświeżający, podany z bitą śmietaną, czasami owocami i bakaliami. Ten klasyczny przysmak możesz zrobić w domu z kilku prostych składników. Przygotowanie zajmie ci to dosłownie 15 minut.
Szpajza na lato? Jak najbardziej
Szpajza jest to lekki, kremowy, gładki deser, przygotowany z jajek, przypominający piankę. Podawany jest na zimno, dlatego bardzo fajnie sprawdzi się jako deser na ciepłe dni. Sok z cytryny dodatkowo nadaje mu orzeźwiający smak. Latem do dekoracji szpajzy można wykorzystać sezonowe owoce, takie jak borówki, maliny, truskawki i jagody. Jest szybka i prosta w przygotowaniu, a składniki zazwyczaj mamy pod ręką. Niestety, nie jest to deser dietetyczny – jedna porcja ma ok. 250-300 kcal.
Składniki na cytrynową szpajzę
Podstawowe składniki na szpajzę to (ok. 4-5 porcji):
- 5 średnich jajek,
- 2 bio cytryny,
- 5 łyżek cukru,
- pół szklanki gorącej wody,
- 5 łyżeczek żelatyny w proszku,
- 100-150 ml śmietany kremówki.
Dodatkowe składniki, które możesz użyć do dekoracji: świeże owoce, bakalie, świeża mięta, kakao.
Jeżeli chcesz obniżyć ilość kalorii deseru, cukier zastąp bardziej dietetycznym ksylitolem lub erytrolem w pudrze. Pomiń też bitą śmietanę.
Jak zrobić szpajzę? Sposób przygotowania
Regionalny deser cytrynowy przygotujesz w ten sposób:
- Do bardzo gorącej wody dodaj żelatynę, wymieszaj i odstaw do przestygnięcia, co pewien czas mieszając.
- Cytryny i jajka sparz wrzątkiem, następnie zanurz jajka w zimnej wodzie, aby nie ścinały się w środku.
- Zetrzyj skórkę z cytryny; przyda się do dekoracji. Wyciśnij sok z obu cytryn.
- Sok z cytryn przelej do napęczniałej żelatyny i wymieszaj.
- Oddziel białka od żółtek. W jednej misce ubij białka ze szczyptą soli na białą, sztywną pianę. W drugiej misce żółtka ubij razem z cukrem na puszysty, prawie biały krem. Miksowanie powinno trwać kilka minut, aby uzyskać taki efekt.
- Do żółtek dodawaj po łyżce ubitych białek i delikatnie mieszaj szpatułką.
- Do masy powoli dolewaj żelatynę z sokiem z cytryny, cały czas mieszając.
- Rozlej masę do pucharków i wstaw do lodówki do czasu, aż całkowicie stężeje.
- Ubij zimną śmietanę kremówkę i udekoruj nią stężałą masę w pucharkach. Możesz ozdobić owocami, bakaliami i listkiem mięty.

Masę cytrynową przekłada się czasami masą kakaową. Wystarczy wtedy masę cytrynową podzielić na pół (przed dodaniem żelatyny) i dodać do jednej części 1-2 łyżki niesłodzonego kakao. Ważne jest też to, żeby żelatynę wymieszaną z wodą również podzielić na pół i dodać sok z cytryny tylko do jednej połowy – do tej, którą wlejesz do masy cytrynowej. Do masy kakaowej wlej samą żelatynę bez soku z cytryny. Następnie wkładaj do pucharków na zmianę.
Czytaj także:
- Chia pudding - 4 najlepsze przepisy na owocowy pudding z chia
- Ten duński deser z bitą śmietaną i wiśniami robi furorę nie tylko w Kopenhadze. Wystarczy 8 prostych składników
- Ciasto francuskie na słodko z bitą śmietaną i dżemem - przepis