Reklama

Sernik bez pieczenia z wiśniami i wiórkami kokosowymi sprawdzi się od święta i na co dzień. Możesz przygotować go zawsze wtedy, gdy najdzie cię ochota na skorzystanie z bogactw lata. A jeśli sezon na świeże owoce przeminą, wykorzystaj mrożonki lub wiśnie w syropie.

Reklama

Przepis na sernik bez pieczenia z wiśniami i wiórkami kokosowymi

Kruchy spód z kremową masą serową i soczystymi owocami to propozycja na szybki deser. Smak pobija dodatek wiórków kokosowych. Ciasto najlepiej smakuje dobrze schłodzone z filiżanką kawy a w upalne dni z porcją orzeźwiającej lemoniady.

Składniki na spód sernika:

  • 400 gram herbatników maślanych,
  • 120 gram masła.

Składniki na masę:

  • 2 łyżki wiórków kokosowych,
  • 500 gram twarogu sernikowego,
  • 250 ml śmietany kremówki,
  • 120 gram cukru pudru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 10 gram żelatyny,
  • 40 ml wody.

Składniki galaretki:

  • 300 gram wiśni (wydrążonych),
  • 500 ml wody,
  • 2 galaretki o smaku wiśniowym.

Przygotowanie:

  1. Herbatniki pokrusz na drobne części, rozpuść masło i delikatnie przestygnięte wlej do miseczki z herbatnikami. Połącz składniki. Następnie wyłóż dno tortownicy (o średnicy 24 cm) papierem do pieczenia i przełóż mieszankę, delikatnie uklep i wyrównaj, aby spód ciasta był gładki. Przełóż do lodówki.
  2. Rozpuść żelatynę we wrzątku. Odstaw do ostudzenia.
  3. Zmiksuj ser twarogowy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodaj ubitą śmietankę kremówkę i dokładnie, ale powoli wymieszaj całość. Następnie dodaj wiórki kokosowe. Na koniec dodaj przestudzoną żelatynę.
  4. Gotową masę serową przełóż na spód z pokruszonymi herbatnikami. Wyrównaj i wygładź boki. Zostaw w lodówce na 2-3 godziny.
  5. Rozpuść galaretki i zostaw do ostygnięcia. Wiśnie umyj, a gdy masa stężeje wyjmij sernik z lodówki i ułóż na wierzchu owoce. Zalej wystudzoną i lekko tężejącą galaretką. Ponownie wstaw gotowe ciasto do lodówki - na co najmniej kilka godzin.
sernik na zimno z wiśniami i wiórkami kokosowymi
Sernik bez pieczenia z wiśniami i wiórkami owocowymi najlepiej po przygotowaniu najlepiej umieścić na całą noc w lodówce, fot. Adobe Stock, white78

Najlepsze dodatki do wiśniowego sernika na zimno

Sernik na zimno z galaretą wiśniową i wiórkami kokosowymi już sam w sobie jest wystarczającym łakomym kąskiem. Przepis można jednak nieco zmodyfikować i dopasować go do własnych preferencji smakowych. Jeżeli uwielbiasz czekoladowy smak, do spodu z kruchych herbatników możesz dodać łyżeczkę kakao.

Dla prawdziwych miłośników słodyczy sprawdzi się opcja z ekstraktem z wanilii. Wystarczy dodać około dwie łyżeczki do serowej masy. Aby złagodzić kwaskowaty posmak wiśni wystarczy podczas rozpuszczania galaretek dosypać odrobinę cukru.


Czytaj także:

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama