Sernik bez pieczenia to najlepszy deser na upalne dni. Ten 1 dodatek sprawia, że nie sposób mu się oprzeć
Sernik na zimno z dodatkiem sezonowych owoców oblanych galaretką to propozycja, której nie da się oprzeć. Samo przygotowanie takiego deseru nie jest zbyt skomplikowane, a dodatkową zaletą jest to, że nie musisz rozgrzewać piekarnika. Pyszny smak podbija w szczególności jeden dodatek.

Sernik bez pieczenia z wiśniami i wiórkami kokosowymi sprawdzi się od święta i na co dzień. Możesz przygotować go zawsze wtedy, gdy najdzie cię ochota na skorzystanie z bogactw lata. A jeśli sezon na świeże owoce przeminą, wykorzystaj mrożonki lub wiśnie w syropie.
Przepis na sernik bez pieczenia z wiśniami i wiórkami kokosowymi
Kruchy spód z kremową masą serową i soczystymi owocami to propozycja na szybki deser. Smak pobija dodatek wiórków kokosowych. Ciasto najlepiej smakuje dobrze schłodzone z filiżanką kawy a w upalne dni z porcją orzeźwiającej lemoniady.
Składniki na spód sernika:
- 400 gram herbatników maślanych,
- 120 gram masła.
Składniki na masę:
- 2 łyżki wiórków kokosowych,
- 500 gram twarogu sernikowego,
- 250 ml śmietany kremówki,
- 120 gram cukru pudru,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 10 gram żelatyny,
- 40 ml wody.
Składniki galaretki:
- 300 gram wiśni (wydrążonych),
- 500 ml wody,
- 2 galaretki o smaku wiśniowym.
Przygotowanie:
- Herbatniki pokrusz na drobne części, rozpuść masło i delikatnie przestygnięte wlej do miseczki z herbatnikami. Połącz składniki. Następnie wyłóż dno tortownicy (o średnicy 24 cm) papierem do pieczenia i przełóż mieszankę, delikatnie uklep i wyrównaj, aby spód ciasta był gładki. Przełóż do lodówki.
- Rozpuść żelatynę we wrzątku. Odstaw do ostudzenia.
- Zmiksuj ser twarogowy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodaj ubitą śmietankę kremówkę i dokładnie, ale powoli wymieszaj całość. Następnie dodaj wiórki kokosowe. Na koniec dodaj przestudzoną żelatynę.
- Gotową masę serową przełóż na spód z pokruszonymi herbatnikami. Wyrównaj i wygładź boki. Zostaw w lodówce na 2-3 godziny.
- Rozpuść galaretki i zostaw do ostygnięcia. Wiśnie umyj, a gdy masa stężeje wyjmij sernik z lodówki i ułóż na wierzchu owoce. Zalej wystudzoną i lekko tężejącą galaretką. Ponownie wstaw gotowe ciasto do lodówki - na co najmniej kilka godzin.

Najlepsze dodatki do wiśniowego sernika na zimno
Sernik na zimno z galaretą wiśniową i wiórkami kokosowymi już sam w sobie jest wystarczającym łakomym kąskiem. Przepis można jednak nieco zmodyfikować i dopasować go do własnych preferencji smakowych. Jeżeli uwielbiasz czekoladowy smak, do spodu z kruchych herbatników możesz dodać łyżeczkę kakao.
Dla prawdziwych miłośników słodyczy sprawdzi się opcja z ekstraktem z wanilii. Wystarczy dodać około dwie łyżeczki do serowej masy. Aby złagodzić kwaskowaty posmak wiśni wystarczy podczas rozpuszczania galaretek dosypać odrobinę cukru.
Czytaj także:
- Moje jagodzianki są inne niż wszystkie, bo dodaję do nich 1 sekretny składnik. Wychodzą słodziutkie jak marzenie
- Te 3 proste przepisy z pelargonią są bezkonkurencyjne. Tak oryginalnych potraw twoi goście jeszcze nie jedli
- Eleganckie ciasto imieninowe: 3 przepisy na wyjątkowe wypieki, które zachwycą gości