Reklama

Mało kto potrafi oprzeć się pysznym deserom z jagodami. Na ich podium stoją posypane cukrem pudrem lub udekorowane kruszonką jagodzianki. To hit letnich miesięcy. Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu, gdy ciasto jest mięciutkie, a owoce ciepłe i pachnące.

Reklama

Aby podkręcić smak słodkich bułeczek dodaję do nich budyń. Sprawdź dwa przepisy na pyszne jagodzianki. Jedne z nich przygotujesz z tradycyjnego ciasta drożdżowego. Druga opcja zajmuje o wiele mniej czasu, ponieważ owoce zawijasz w gotowe ciasto francuskie.

Przepis na jagodzianki z budyniem z ciasta drożdżowego

Do przygotowania jagodzianek z dodatkiem budyniu potrzebujesz tradycyjnych składników na ciasto drożdżowe i oczywiście świeżych (lub mrożonych) owoców.

Budyń możesz zrobić samodzielnie (poniżej przepis) lub skorzystać z gotowego sypkiego produktu, który wymieszasz z mlekiem i ugotujesz zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu.

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 100 gram świeżych drożdży,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 szklanki mleka (lekko podgrzanego),
  • 6,5 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 4 żółtka jajek,
  • 2/3 kostki masła,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego.

Składniki na budyń:

  • 2 szklanki mleka,
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 4 żółta jajka,
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej.

Przygotowanie:

  1. Na początku dokładnie umyj i osusz owoce. Przełóż jagody do miseczki.
  2. Przygotuj budyń: w małym rondelku połącz wszystkie składniki (oprócz mleka). Dokładnie wymieszaj i gotuj na małym ogniu, dodając mleko małymi stróżkami. Cały czas mieszaj, aż masa zgęstnieje. Na koniec zagotuj całość i nie przestawaj mieszać, aby w budyniu nie zrobiły się grudki. Odstaw z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
  3. Przygotuj rozczyn na ciasto: drożdże wyjmij wcześniej z lodówki, aby zdążyły się ocieplić. Następnie rozkrusz je w miseczce i podsyp czterema łyżeczkami cukru. Dodaj 120 ml ciepłego mleka oraz cztery łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj całość i przykryj ściereczką. Odstaw w suche i ciepłe miejsce na 20 minut.
  4. Resztę mąki przesiej do miski. Dodaj pozostałe mleko (wcześniej lekko podgrzane) oraz sól i ubite na pianę żółtka i jajka z cukrem.
  5. Na koniec dodaj rozczyn, a następnie miękkie masło i cukier waniliowy.
  6. Wyrabiaj ciasto przez około 10-15 minut aż będzie miękkie i sprężyste.
  7. Pozostaw do wyrośnięcia i przykryj ściereczką ( w około godzinę powinno podwoić swoją objętość).
  8. Gdy ciasto wyrośnie, przełóż na stolnicę i rozwałkuj.
  9. W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
  10. Z ciasta odrywaj niewielkie kawałki, zrób wgłębienie i posmaruj budyniem, a następnie podsyp jagodami.
  11. Zawinięte w kuleczki jagodzianki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz też posmarować wierz drożdżówek mlekiem wymieszanym z roztrzepanym jajkiem.
  12. Przełóż całość do piekarnika i piecz przez około 20 minut.
  13. Po wyjęciu i ostudzeniu możesz posypać bułeczki cukrem pudrem.
jagodzianki drożdżowe z budyniem
drożdżowe jagodzianki z budyniem możesz udekorować cukrem pudrem lub słodką kruszonką, fot. Adobe Stock, vivoo

Szybki przepis na jagodzianki z budyniem z ciasta francuskiego

Jeśli nie masz czasu na przygotowywanie jagodzianek z ciasta drożdżowego, wypróbuj szybszą wersję z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego. Możesz wykorzystać ten sam przepis na budyń, co w przepisie powyżej.

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • jajko,
  • 3 łyżki mleka,
  • porcja budyniu,
  • 500 gram jagód.

Przygotowanie:

  1. Z ciasta francuskiego powycinaj duże prostokąty (pamiętaj, aby była ich taka sama ilość).
  2. Jedną część wysmaruj budyniem i ułóż jagody.
  3. Następnie na czystej części ciasta zrób po 2-3 nacięcia nożem i przykryj nim część z owocami.
  4. Brzegi dociśnij widelcem, a górną część ciasta posmaruj jajkiem roztrzepanym z niewielką ilością mleka.
  5. Włóż całość do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 25 minut.
jagodzianki z budyniem z ciasta francuskiego
jagodzianki z ciasta francuskiego przygotujesz w kilkanaście minut, fot. Adobe Stock, rsooll

Czytaj także:

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama