Moje jagodzianki są inne niż wszystkie, bo dodaję do nich 1 sekretny składnik. Wychodzą słodziutkie jak marzenie
Jagodzianki to jeden ze smaków lata, wobec którego trudno przejść obojętnie. Słodkie bułeczki wypełnione owocami z powodzeniem mogą zastąpić letni deser, a zaserwowane z kawą stają się idealną opcją śniadaniową. Jeśli tak jak ja lubisz niecno zmieniać smak tradycyjnych potraw, sprawdź przepis na jagodzianki z budyniem. Nie brakuje im słodyczy i miękkości.

Mało kto potrafi oprzeć się pysznym deserom z jagodami. Na ich podium stoją posypane cukrem pudrem lub udekorowane kruszonką jagodzianki. To hit letnich miesięcy. Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu, gdy ciasto jest mięciutkie, a owoce ciepłe i pachnące.
Aby podkręcić smak słodkich bułeczek dodaję do nich budyń. Sprawdź dwa przepisy na pyszne jagodzianki. Jedne z nich przygotujesz z tradycyjnego ciasta drożdżowego. Druga opcja zajmuje o wiele mniej czasu, ponieważ owoce zawijasz w gotowe ciasto francuskie.
Przepis na jagodzianki z budyniem z ciasta drożdżowego
Do przygotowania jagodzianek z dodatkiem budyniu potrzebujesz tradycyjnych składników na ciasto drożdżowe i oczywiście świeżych (lub mrożonych) owoców.
Budyń możesz zrobić samodzielnie (poniżej przepis) lub skorzystać z gotowego sypkiego produktu, który wymieszasz z mlekiem i ugotujesz zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu.
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 100 gram świeżych drożdży,
- 1/2 szklanki cukru,
- 2 szklanki mleka (lekko podgrzanego),
- 6,5 szklanki mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 4 żółtka jajek,
- 2/3 kostki masła,
- szczypta soli,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego.
Składniki na budyń:
- 2 szklanki mleka,
- 3 łyżeczki cukru waniliowego,
- 1/3 szklanki cukru,
- 4 żółta jajka,
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej.
Przygotowanie:
- Na początku dokładnie umyj i osusz owoce. Przełóż jagody do miseczki.
- Przygotuj budyń: w małym rondelku połącz wszystkie składniki (oprócz mleka). Dokładnie wymieszaj i gotuj na małym ogniu, dodając mleko małymi stróżkami. Cały czas mieszaj, aż masa zgęstnieje. Na koniec zagotuj całość i nie przestawaj mieszać, aby w budyniu nie zrobiły się grudki. Odstaw z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
- Przygotuj rozczyn na ciasto: drożdże wyjmij wcześniej z lodówki, aby zdążyły się ocieplić. Następnie rozkrusz je w miseczce i podsyp czterema łyżeczkami cukru. Dodaj 120 ml ciepłego mleka oraz cztery łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj całość i przykryj ściereczką. Odstaw w suche i ciepłe miejsce na 20 minut.
- Resztę mąki przesiej do miski. Dodaj pozostałe mleko (wcześniej lekko podgrzane) oraz sól i ubite na pianę żółtka i jajka z cukrem.
- Na koniec dodaj rozczyn, a następnie miękkie masło i cukier waniliowy.
- Wyrabiaj ciasto przez około 10-15 minut aż będzie miękkie i sprężyste.
- Pozostaw do wyrośnięcia i przykryj ściereczką ( w około godzinę powinno podwoić swoją objętość).
- Gdy ciasto wyrośnie, przełóż na stolnicę i rozwałkuj.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
- Z ciasta odrywaj niewielkie kawałki, zrób wgłębienie i posmaruj budyniem, a następnie podsyp jagodami.
- Zawinięte w kuleczki jagodzianki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz też posmarować wierz drożdżówek mlekiem wymieszanym z roztrzepanym jajkiem.
- Przełóż całość do piekarnika i piecz przez około 20 minut.
- Po wyjęciu i ostudzeniu możesz posypać bułeczki cukrem pudrem.

Szybki przepis na jagodzianki z budyniem z ciasta francuskiego
Jeśli nie masz czasu na przygotowywanie jagodzianek z ciasta drożdżowego, wypróbuj szybszą wersję z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego. Możesz wykorzystać ten sam przepis na budyń, co w przepisie powyżej.
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego,
- jajko,
- 3 łyżki mleka,
- porcja budyniu,
- 500 gram jagód.
Przygotowanie:
- Z ciasta francuskiego powycinaj duże prostokąty (pamiętaj, aby była ich taka sama ilość).
- Jedną część wysmaruj budyniem i ułóż jagody.
- Następnie na czystej części ciasta zrób po 2-3 nacięcia nożem i przykryj nim część z owocami.
- Brzegi dociśnij widelcem, a górną część ciasta posmaruj jajkiem roztrzepanym z niewielką ilością mleka.
- Włóż całość do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 25 minut.

Czytaj także:
- Te puszyste naleśniki po turecku odmienią każdy obiad. Ciasto to tylko 6 składników
- Dodaję 3 składniki do serka mascarpone i mam pyszne lody jak z włoskiej cukierni. Tego przepisu pilnuję jak skarbu
- Przepyszny krem oreo do tortów zrobisz tylko z 4 składników. To świetna propozycja na urodzinowe i świąteczne wypieki