Jest puszysty jak chmurka i obłędnie malinowy. Ten sernik na zimno zrobisz bez żelatyny
Lato smakuje lepiej, jeśli chociaż raz przygotujesz ten lekki, kremowy sernik na zimno z malinami. Jest puszysty, mocno owocowy i skutecznie schłodzi w upalne dni. Nasze babcie wiedziały, że nie ma wakacji bez sernika na zimno. Poznaj przepis i sposoby na to, jak zrobić go bez grama żelatyny.

Sernik na zimno to deser idealny na lato. Nie wymaga pieczenia i jest łatwy w przygotowaniu. Na spodzie można położyć herbatniki lub biszkopty, na to wystarczy wylać prostą do przyrządzenia masę serową oraz galaretkę z owocami. W rezultacie powstaje pyszne lekkie ciasto, które można przechowywać kilka dni w lodówce.
Jak zrobić sernik na zimno bez żelatyny?
Żelatyna to podstawowy składnik sernika na zimno. Jest to produkt pochodzenia zwierzęcego, który działa żelująco i zagęszczająco, a w przypadku tego ciasta powoduje jego stężenie i uzyskanie pożądanej – sztywnej konsystencji. Przygotowanie sernika na zimno bez żelatyny jest możliwe.
Jeżeli z jakichś powodów, szukasz takiego rozwiązania, to wystarczy użyć galaretek, które jej nie zawierają – zamiast tego mają na ogół w składzie agar, czyli wegańską alternatywę. Istnieją też inne sposoby na przygotowanie sernika na zimno bez dodatku żelatyny.
Jednym z nich jest proporcja odpowiednich składników, w tym bitej śmietany i mascarpone, co pozwala uzyskać zwartą konsystencję nie wymagającą dodatkowego użycia substancji żelującej.
Przepis na sernik na zimno z malinami
Przygotowanie sernika z malinami na zimno jest proste i nie wymaga dużo aktywnego czasu. Najwięcej zajmuje tężenie galaretek i samego sernika. Zanim poczęstujemy gości tym lekkim deserem idealnym na cieplejsze dni, musi odstać kilka godzin w lodówce.
Składniki na spód sernika:
- 60 g biszkoptów.
Składniki na masę serową:
- 800 g serka homogenizowanego waniliowego,
- 250 g mascarpone,
- 2 galaretki o smaku malinowym (sernik będzie jeszcze bardziej malinowy a masa różowa), cytrynowe lub przezroczyste (użyj galaretki z agarem zamiast żelatyny, jeżeli chcesz),
- 250 ml wrzątku.
Składniki na galaretkę z owocami:
- 300 g malin,
- 1 galaretka o smaku malinowym (możesz użyć galaretki z agarem zamiast żelatyny),
- 400 ml wrzątku.
Przygotowanie:
- Rozpuść w 250 ml wrzątku 2 galaretki i odstaw do ostygnięcia.
- W 400 ml wrzątku rozpuść 1 galaretkę malinową i dokładnie wymieszaj.
- W naczyniu umieść serek waniliowy homogenizowany, mascarpone i całość zmiksuj. Stopniowo dolewaj wystudzone galaretki przeznaczone na masę serową, cały czas miksując. Wstaw do lodówki, aby trochę stężało.
- Na dnie okrągłej formy do pieczenia umieść papier pergaminowy i wyłóż biszkoptami.
- Do formy na biszkopty wykładaj ostrożnie masę serową.
- Na wierzchu ułóż maliny, niektóre lekko powbijaj do masy serowej.
- Wyłóż lekko stężałą galaretkę malinową. Łatwiej robić to łyżką. Wcześniej po wystudzeniu trzymaj ją w lodówce. Powinna mieć konsystencję gęstego kisielu.
- Sernik z malinami wstaw ostrożnie do lodówki na minimum 3-5 godzin.
Wlanie do formy galaretki, która nie jest lekko stężała, spowoduje wycieknięcie jej bokami i sernik może się nie udać.

Czytaj także:
- Jak zrobić sernik na zimno z truskawkami? Na biszkopcie i inne!
- Ten duński deser z bitą śmietaną i wiśniami robi furorę nie tylko w Kopenhadze. Wystarczy 8 prostych składników
- Ten lekki, słodki serek będzie idealnym dodatkiem do popularnego ciasta. Oto 5 przepisów na pyszny, ekspresowy, domowy sernik