Żurek z kiełbasą

Opublikowano: 18.12.2007, 16:20
Reklama
Składniki:
- opakowanie żurku w proszku
- 2–3 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 15 dag kiełbasy
- ząbek czosnku
- majeranek
- sól
- pieprz
Reklama
Przygotowanie:
Ziemniaki i włoszczyznę umyć, obrać, opłukać, pokroić w kostkę, zalać 1 l zimnej wody, doprowadzić do wrzenia, dodać majeranek, sól i pieprz, gotować na małym ogniu do czasu, aż warzywa będą prawie miękkie. Zawartość torebki dokładnie rozprowadzić w 750 ml zimnej wody, postawić na ogniu i mieszać do chwili zagotowania. Wlać do gotujących się warzyw, dodać posiekany czosnek i pokrojoną kiełbasę, gotować 3–5 minut, doprawić do smaku. Podawać z ugotowanym jajkiem, można posypać posiekaną natką.
Reklama
Źródło: "Przyjaciółka"
Reklama
Reklama
Reklama