Żurek z jajkiem

Składniki:
- 0,5 l zakwasu z żytniej mąki
- 25 dag kiełbasy, najlepiej białej
- 2–3 suszone grzyby
- pół pęczka włoszczyzny
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- kilka łyżek śmietany
- 2 jajka
- natka pietruszki lub inna zielenina
Przygotowanie:
Włoszczyznę oczyścić, opłukać, zalać wodą, wrzucić przyprawy i opłukane grzyby, ugotować wywar, przecedzić. Włożyć kiełbasę, ugotowaną wyjąć, pokroić na plasterki, grzyby pokroić w paski, zalać wywarem, dodać zakwas z żytniej mąki, zagotować, zestawić, przyprawić czosnkiem roztartym z solą i pieprzem, zabielić śmietaną. Jajka ugotować na twardo, przestudzić, obrać ze skorupek, przekroić na pół. Żurek rozlać do miseczek lub talerzy, do każdej porcji włożyć połówkę jajka, posypać zieleniną, kto lubi, może dodać do żurku szczyptę suszonego majeranku.
Źródło: "Przyjaciółka"