Reklama
Składniki:

- 1/2 kg mięsa rosołowego z kurczaka
- 1 marchewka
- 1/2 pora
- 1/2 selera
- 300 g boczku wędzonego
- 1/2 łyżeczki kminku
- liść laurowy
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 100 g suszonych borowików
- 2 średnie cebule
- olej do smażenia
- 2 torebki Żurku KNORR
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- pieprz
- majeranek
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki świeżo startego chrzanu
- ugotowane ziemniaki

Reklama
Przygotowanie:

1. Zalej mięso, warzywa i boczek 2 litrami wody, gdy woda się zagotuje zbierz szumowinę, dodaj przyprawy i gotuj na małym ogniu około godziny. Przecedź wywar, a warzywa usuń.

2. Namocz grzyby we wrzątku przez około 20 minut, pokrój w cienkie paski i dodaj do wywaru.

3. Pokrój boczek i przesmaż z cebulą, następnie włóż całość do wywaru.

4. Wymieszaj Żurek KNORR ze śmietaną i odrobiną wody, dodaj do wywaru i gotuj jeszcze około 15 minut. Dopraw do smaku pieprzem, majerankiem, wyciśniętym czosnkiem i dwiema łyżkami chrzanu.

Reklama

5. Podawaj z ugotowanymi oddzielnie ziemniakami.

Reklama
Reklama
Reklama