Reklama

Składniki na żurek staropolski:

  • 2 szklanki zakwasu na żur
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula, pietruszka, kawałek selera
  • pół szklanki kremówki
  • po łyżce kminku i majeranku
  • 3 ugotowane na twardo jajka
  • 20 dag ugotowanej białej kiełbasy
  • sól, pieprz
Reklama

Sposób wykonania żurku:

  1. Boczek zalać 1,5 l wody, dodać seler, pietruszkę i cebulę. Ugotować do miękkości.
  2. Z wywaru wyjąc boczek i warzywa. Mięso pokroić w kostkę lub plasterki i podsmażyć.
  3. Do wywaru wlać zakwas, zagotować.
  4. Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, kminkiem, majerankiem, solą i pieprzem.
  5. Dolać śmietanę, włożyć boczek.
  6. Żur rozlać do talerzy, udekorować cząsteczkami jajka oraz plasterkami (lub kawałkami) białej kiełbasy.

Na zlecenie Edipresse - przepis z "Przyjaciółki"

Reklama

Zobacz również:

Smaczne i szybkie zupy - forum
Zupa grzybowa - przepis Magdy Gessler
Zupa pomidorowa z ryżem - przepis

Reklama
Reklama
Reklama