Reklama
Składniki:

50 dag wędzonego boczku,
20 dag kiełbasy,
1 litr serwatki,
pęczek włoszczyzny,
2 łyżki grubo mielonej żytniej mąki,
2 jajka na twardo,
1/2 szklanki rzeżuchy,
1 ząbek czosnku,
1 łyżeczka kminku,
pieprz czarny,
sól.

Reklama
Przygotowanie:

Obrać i pokroić warzywa. Wsypać do pięciu szklanek gorącej wody. Dodać boczek. Zagotować. Po czym wlać do innego garnka przez gęste sitko. Serwatkę rozetrzeć z mąką. Należy uważać, aby nie pojawiły się grudki. Następnie wlać do gorącego, ale nie gotującego się wywaru. Obrać i rozgnieść czosnek. Dodać. Przyprawić do smaku. Zagotować. Zakwasić śmietaną. Rozlać na talerze. Rozłożyć po trzy plastry jajka i pokrojoną kiełbasę. Posypać posiekaną rzeżuchą.

Reklama
Reklama
Reklama