Reklama
Składniki:

- 2 szklanki zakwasu na żur
- 20 dag wędzonego boczku
- 2 ząbki czosnku
- cebula, pietruszka, kawałek selera
- pół szklanki kremówki
- po łyżce kminku i majeranku
- 3 ugotowane na twardo jajka
- 20 dag ugotowanej białej kiełbasy
- sól, pieprz

Reklama
Przygotowanie:

1. Boczek zalać 1,5 l wody, dodać seler, pietruszkę i cebulę. Ugotować do miękkości.

2. Z wywaru wyjąc boczek i warzywa. Mięso pokroić w kostkę lub plasterki i podsmażyć.

3. Do wywaru wlać zakwas, zagotować. Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, kminkiem, majerankiem, solą i pieprzem.

Reklama

4. Dolać śmietanę, włożyć boczek. Żur rozlać do talerzy, udekorować cząsteczkami jajka oraz plasterkami (lub kawałkami) białej kiełbasy.

Reklama
Reklama
Reklama