Reklama
Ilość kalorii: 320
Czas przygotowania: 65 min
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 70 dag ziemniaków
  • 2 duże pory
  • 10 dag chudego boczku wędzonego
  • 2 litry bulionu warzywnego (domowego lub z kostki)
  • 2 łyżki oleju
  • 2–3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki śmietany
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
  • 6 łyżek startego sera do posypania
Reklama
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w średnią kostkę. Pory oczyść z zewnętrznych liści, odetnij piętki z korzonkami i przytnij ciemnozielone końce liści. Dokładnie opłucz pod strumieniem zimnej wody i pokrój w plasterki. Boczek pokrój w drobną kostkę.
  2. W rondlu rozgrzej olej, włóż boczek i usmaż na rumiano. Dodaj pory i smaż razem, aż zmiękną. Wlej bulion. Dodaj ziemniaki. Dopraw czosnkiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Zupę gotuj na wolnym ogniu 30 minut. Na koniec wymieszaj ze śmietaną. Podawaj posypaną świeżymi startym serem.
Reklama
Reklama
Reklama