Reklama
Składniki:

- włoszczyzna
- 4–5 ziemniaków
- 1 cebula
- zupa Ziemniaczana w proszku
- 15 dag kiełbasy
- ząbek czosnku
- tymianek

Reklama
Przygotowanie:

Włoszczyznę i ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę, zalać 1,5 l zimnej wody, zagotować, zmniejszyć ogień, gotować ok. 20 minut. Pokrojoną cebulę i kiełbasę zrumienić na patelni, dodać do zupy razem z posiekanym czosnkiem, zagotować. Zawartość torebki dokładnie rozprowadzić w 500 ml zimnej wody, wlać do zupy, zagotować, mieszając, gotować jeszcze 8 minut, posypać tymiankiem.

Rada: Zupa będzie bardziej aromatyczna, gdy przesmażysz włoszczyznę na łyżce masła lub oleju. Wcześniej obierz ją, opłucz i pokrój (najlepiej w kostkę).

Reklama

Źródło: Alicja Baron/"Przyjaciółka"

Reklama
Reklama
Reklama