Reklama
Składniki:

- 50 dag ziemniaków
- po 1 cebuli, marchwi, porze i pietruszce
- kawałek selera
- 20 dag wędzonego boczku
- puszka kukurydzy
- ziele angielskie
- liść laurowy
- papryczka chili
- sól, pieprz

Reklama
Przygotowanie:

1. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, pozostałe warzywa obrać i pokroić w kawałki.

2. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na chrupko.

3. Do garnka włożyć ziemniaki i pozostałe warzywa. Dodać podsmażony boczek wraz z tłuszczem ze smażenia. Wlać szklankę wody i dusić na małym ogniu ok. 5 minut mieszając.

4. Uzupełnić 1,5 l wrzącej wody, wrzucić kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu, liść laurowy i gotować pod przykryciem ok. 20 minut. Doprawić solą i pieprzem.

Reklama

5. Kukurydzę osączyć z zalewy, z papryczki chili usunąć nasiona, pokroić w cienkie paseczki, dodać razem z kukurydzą do zupy, zagotować. Podać udekorowaną natką lub innymi ziołami .

Reklama
Reklama
Reklama