Reklama
Składniki:

- po szklance zielonego groszku (może być z puszki) , szpinaku, sałaty, cukinii
- 4 szklanki bulionu
- 3 łyżki śmietany lub jogurtu
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
- cienkie plasterki wędzonej polędwicy

Reklama
Przygotowanie:

Szpinak i sałatę opłukać, liście pokroić, dodać pokrojoną cukinię, nie obierać jej. Warzywa wrzucić do wrzącego bulionu, gotować 5 minut, zestawić, dodać ugotowany groszek, zmiksować. Ponownie doprowadzić do wrzenia, przyprawić solą i pieprzem, można sokiem z cytryny. Zabielić naturalnym jogurtem lub śmietaną, rozlać do filiżanek. Do każdej porcji dodać zwinięty plasterek polędwicy, posypać drobno posiekaną natką, podawać z groszkiem ptysiowym.

Reklama

Źródło: Renata Rybisz/"Przyjaciółka"

Reklama
Reklama
Reklama