Reklama
Składniki:

5 szklanek bulionu warzywnego,
białe części 3 dużych porów,
4 łodygi selera naciowego,
4 ziemniaki,
2 łyżki masła,
3/4 szklanki gęstej śmietany,
1/4 szklanki smietany kremówki,
2 łyżki posiekanego szczypiorku,
łyżka maggi,
pieprz,
sól.

Reklama
Przygotowanie:

Oczyścić pory i łodygi selera. Drobno pokroić. Dusić kwadrans z masłem i paroma łyżkami bulionu. Obrać ziemniaki. Pokroić w kostkę. Wsypać. Wlać łyżkę maggi i wrzący bulion. Posolić. Gotować kwadrans. Zdjąć z ognia. Poczekać aż ostygnie. Zmiksować. Wlać śmietanę. Dodać pieprz do smaku. Włożyć do lodówki na dwie godziny. Przed podaniem ozdobić keksami z kremówki. Posypać szczypiorkiem.

Reklama
Reklama
Reklama