Reklama
Składniki:

25 dag czerwonej soczewicy,
1 marchewka,
1 czerwona cebula,
50 dag ziemniaków,
20 dag wędzonego boczku,
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina,
2 ząbki czosnku,
1 goździk,
1 liść laurowy,
po 1/4 łyżeczki suszonych ziół: estragonu i tymianku,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
sól,
pieprz.

Reklama
Przygotowanie:

Soczewicę umyć w zimnej wodzie, osączyć i włożyć do 1 1/2 l wrzącej wody. Marchewkę obrać, umyć, zetrzećy na tarce o dużych oczkach i dodać do soczewicy. Do wywaru włożyć liść laurowy oraz goździk i gotować 20 min. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, dodać do soczewicy i gotować jeszcze 20 min. Boczek pokroić w małą kostkę i usmażyć na suchej patelni (najpierw na małym ogniu, aż tłuszcz zacznie się wytapiać, zmniejszyć ogień). Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić, dodać do boczku i usmażyć, aż boczek lekko się zrumieni, zawartość patelni wsypać do zupy. Przyprawić estragonem, tymiankiem, solą oraz pieprzem, wlać wino i gotować jeszcze 5 minut. Posypać natką pietruszki.

Reklama
Reklama
Reklama