Zupa z porem i grzankami

Składniki:
- 2 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 2 pory
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- 15 dag szynki
- 100 ml śmietany
- 3 kromki chleba lub pieczywa tostowego
Przygotowanie:
Warzywa oczyścić, opłukać, ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler pokroić w kostkę, zalać ok. 1,5 l zimnej wody, zagotować. Zmniejszyć ogień, dalej gotować, por pokroić na krążki, obsmażyć na maśle, dodać do wywaru, posolić. Gotować do czasu, aż warzywa będą miękkie, dodać pokrojoną w kostkę szynkę, zagotować. Zupę przyprawić solą i pieprzem, zaprawić śmietaną. Kromki pieczywa pokroić w kostkę, zrumienić na suchej patelni lub w piekarniku, zupę podawać z grzankami, ewentualnie z serowymi paluszkami z ciasta francuskiego.
Rada: Do tej zupy, podobnie jak do innych o zdecydowanym smaku (np. cebulowej), zamiast grzanek można podać krakersy. Najlepiej będą pasowały te tradycyjne lub cebulowe.
Źródło: "Przyjaciółka"