Reklama
Składniki:

- 30 dag fileta z kurczaka
- 2 łyżki sosu sojowego
- kawałek świeżego imbiru (ok. 1 cm)
- łyżka octu ryżowego lub soku z cytryny
- sól
- pieprz
- 1 kostka rosołowa
- pół puszki pędów bambusa
- 1 cebula
- olej
- kawałek papryczki chili
- garść kiełków fasoli mung

Reklama
Przygotowanie:

Filet z kurczaka opłukać, osuszyć, pokroić na paski, wymieszać z sosem sojowym, posiekanym imbirem, octem, solą i pieprzem, odstawić na 30 minut. Na patelni rozgrzać 1–2 łyżki oleju, włożyć osączone kawałki mięsa, obsmażyć, dodać marynatę, chwilę poddusić. Przełożyć do garnka, zalać 1 l wrzątku, dodać kostkę rosołową i osączone pędy bambusa, gotować 5 minut, dodać pokrojoną papryczkę chili, gotować dalsze 5 minut. Cebulę obrać, pokroić w pierścienie, zrumienić na dobrze rozgrzanym oleju. Bardzo gorącą zupę podawać z ugotowanym makaronem ryżowym lub sojowym, posypać kiełkami fasoli i zrumienioną cebulą.

Rada: Kolorytu dodadzą zupie marchewka i por. Marchewkę pokrój w słupki, a por w krążki i przesmaż na patelni razem z kurczakiem. Możesz też do niej dodać grzyby mun lub shiitake. Wcześniej opłucz je, namocz i pokrój na kawałki.

Reklama

Źródło: "Przyjaciółka"

Reklama
Reklama
Reklama