Reklama
Składniki:

- 40 dag miąższu z dyni
- sól
- biały pieprz
- cukier do smaku
- gałka muszkatołowa
- 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego (moźe być z kostki)
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- pestki dyni lub kilka orzechów

Reklama
Przygotowanie:

Miąższ dyni pokroić na kawałki, zalać bulionem, dodać połowę masła, dusić pod przykryciem, aż kawałki dyni zaczną się rozpadać, przetrzeć lub zmiksować. Mąkę przesmażyć na pozostałym maśle, nie rumienić, zagęścić zupę, przyprawić solą, odrobiną cukru, gałką muszkatołową i białym pieprzem oraz (kto lubi) śmietanką. Podawać w wydrążonej dyni, posypać pestkami dyni lub orzechami, ozdobić natką.

Reklama
Reklama
Reklama