Reklama
Składniki:

- szklanka czerwonej soczewicy (nie wymaga moczenia)
- cebula, 3 ząbki czosnku
- 1 l bulionu warzywnego
- mały kawałek kory cynamonu
- puszka pokrojonych pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia

Reklama
Przygotowanie:

1. Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość smażyć minutę.

2. Wrzucić soczewicę, wymieszać, zalać bulionem. Dodać koncentrat pomidorowy i cynamon. Zupę gotować na małym ogniu ok. pół godziny (gdy soczewica zmięknie).

Reklama

3. Wyjąć korę cynamonu, dodać pokrojone pomidory z puszki. Gotować jeszcze 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę ozdobić kleksem śmietany
i natką pietruszki.

Reklama
Reklama
Reklama