Reklama
Składniki:

- 80 dag młodych (małych) cukinii
- 1 l mleka
- sok z cytryny
- 1/2 l bulionu drobiowego
- 3 łyżki masła
- cebula
- 1/2 łyżeczki mielonego białego pieprzu
- sól
- łyżka drobno pokrojonej natki

Reklama
Przygotowanie:

1. Opłukane i osuszone cukinie pokroić na średniej wielkości kawałki, włożyć do garnka, zalać niewielką ilością wrzącej wody i gotować pod przykryciem 5 minut.

2. Do ugotowanej cukinii wlać bulion i mleko, dokładnie zmiksować.

3. Cebulę obrać i drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanym maśle, przełożyć wraz z masłem do zmiksowanej cukinii. Doprawić solą oraz pieprzem, przykryć i gotować na małym ogniu kolejne 5 minut.

Reklama

4. Gotową zupę przelać do miseczek. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki lub kolendry. Dodatkowo można podać groszek ptysiowy lub grzanki zrumienione na oliwie z czosnkiem.

Reklama
Reklama
Reklama