Reklama

Wywodząca się z polskiej kuchni zupa z brukwi przygotowana na tłustym mięsie z gęsi to aromatyczna potrawa, która idealnie sprawdza się w chłodniejsze dni. Nie tylko pysznie smakuje, ale do tego dostarcza solidnej dawki witamin i minerałów, wspierając dobre samopoczucie jesienią i zimą. Jeśli szukasz pomysłu na pożywną, tradycyjną zupę, koniecznie wypróbuj ten pyszny przepis z zeszytu babci.

Reklama

Spis treści:

  1. Brukiew i gęsina: idealne połączenie
  2. Przepis na zupę z brukwi na gęsinie

Brukiew i gęsina: idealne połączenie

Gęsina to doskonałe mięsiwo do jesienno-zimowych potraw - ma ciemne, soczyste mięso o intensywnym smaku i jest naturalnym źródłem zdrowych tłuszczy oraz białka. Dzięki zawartości kwasu oleinowego pomaga obniżać (oczywiście w połączeniu z leczeniem farmakologicznym) poziom tzw. złego cholesterolu. Nie bez powodu gęsina uznawana jest za jedno z najzdrowszych mięs.

Z kolei brukiew, często zapominana, stanowi świetne źródło witaminy C i przeciwutleniaczy. Dzięki swojej naturalnej słodyczy oraz lekkiej goryczce doskonale współgra z głębokim smakiem gęsiny, tworząc wyjątkową kompozycję smakową. To pyszne warzywo korzeniowe kiedyś było niezwykle popularne w polskiej kuchni, a dziś warto dać mu "drugie życie".

Babciny przepis na zupę z brukwi na gęsinie

Przygotowanie zupy z brukwi na gęsinie nie jest skomplikowane, ale wymaga długiego, powolnego gotowania, co warunkuje wydobycie pełni smaku i aromatu z każdego składnika z osobna. Podobnie, jak w przypadki rosołu, zupa na gęsinie powinna długo "pyrkać" na niewielkim ogniu. Jeśli chcesz, możesz po ugotowaniu zmiksować całość i stworzyć zupę-krem.

Składniki:

  • ok. 500 g gęsiny (np. skrzydła lub nogi),
  • 2 średnie brukwie,
  • 2 marchewki,
  • pietruszka,
  • niewielki kawałek selera,
  • średnia cebula,
  • 2-3 liście laurowe,
  • kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • natka pietruszki do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Umytą gęsinę umieść w garnku z wodą, dodaj liście laurowe, pieprz i ziele angielskie. Gotuj na wolnym ogniu przez około 1,5-2 godziny, aż mięso będzie miękkie i odda swój smak do bulionu.
  2. Brukiew, marchewkę, pietruszkę i seler obierz, a następnie pokrój wszystkie warzywa w kostkę. Cebulę pokrój zaś na ćwiartki.
  3. Dodaj warzywa do bulionu i gotuj na małym ogniu przez kolejne 30-40 minut, aż wszystkie składniki zmiękną.
  4. Pod koniec gotowania dopraw zupę do smaku solą i pieprzem. Wyjmij mięso, oddziel je od kości posiekaj na mniejsze kawałki, po czym wrzuć z powrotem do garnka
  5. Przed podaniem udekoruj natką pietruszki.
  6. Wariant: zupę możesz przygotować także na pieczonych warzywach korzeniowych. Wówczas nie krój ich w kostkę przed pieczeniem, a po dodaniu do zupy zblenduj całość na gładki krem.
fot. Zupa z brukwi na gęsinie/Adobe Stock, marysckin
Reklama

Zobacz też inne pomysły na zupy:

Reklama
Reklama
Reklama