Stary przepis z zeszytu babuni. Ta zupa z brukwi na gęsinie to jesienno-zimowy klasyk
Zupa z brukwi na gęsinie to nie tylko smaczne danie, ale również sposób na zachowanie odporności. Brukiew jest bogata w witaminę C i beta-karoten, które wspierają zdrowie. Z kolei gęsina dostarcza wysokiej jakości białka oraz zdrowych tłuszczów, pomagających zachować energię. Sprawdź ten pyszny przepis.

Wywodząca się z polskiej kuchni zupa z brukwi przygotowana na tłustym mięsie z gęsi to aromatyczna potrawa, która idealnie sprawdza się w chłodniejsze dni. Nie tylko pysznie smakuje, ale do tego dostarcza solidnej dawki witamin i minerałów, wspierając dobre samopoczucie jesienią i zimą. Jeśli szukasz pomysłu na pożywną, tradycyjną zupę, koniecznie wypróbuj ten pyszny przepis z zeszytu babci.
Spis treści:
Brukiew i gęsina: idealne połączenie
Gęsina to doskonałe mięsiwo do jesienno-zimowych potraw - ma ciemne, soczyste mięso o intensywnym smaku i jest naturalnym źródłem zdrowych tłuszczy oraz białka. Dzięki zawartości kwasu oleinowego pomaga obniżać (oczywiście w połączeniu z leczeniem farmakologicznym) poziom tzw. złego cholesterolu. Nie bez powodu gęsina uznawana jest za jedno z najzdrowszych mięs.
Z kolei brukiew, często zapominana, stanowi świetne źródło witaminy C i przeciwutleniaczy. Dzięki swojej naturalnej słodyczy oraz lekkiej goryczce doskonale współgra z głębokim smakiem gęsiny, tworząc wyjątkową kompozycję smakową. To pyszne warzywo korzeniowe kiedyś było niezwykle popularne w polskiej kuchni, a dziś warto dać mu "drugie życie".
Babciny przepis na zupę z brukwi na gęsinie
Przygotowanie zupy z brukwi na gęsinie nie jest skomplikowane, ale wymaga długiego, powolnego gotowania, co warunkuje wydobycie pełni smaku i aromatu z każdego składnika z osobna. Podobnie, jak w przypadki rosołu, zupa na gęsinie powinna długo "pyrkać" na niewielkim ogniu. Jeśli chcesz, możesz po ugotowaniu zmiksować całość i stworzyć zupę-krem.
Składniki:
- ok. 500 g gęsiny (np. skrzydła lub nogi),
- 2 średnie brukwie,
- 2 marchewki,
- pietruszka,
- niewielki kawałek selera,
- średnia cebula,
- 2-3 liście laurowe,
- kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego,
- sól i pieprz do smaku,
- natka pietruszki do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Umytą gęsinę umieść w garnku z wodą, dodaj liście laurowe, pieprz i ziele angielskie. Gotuj na wolnym ogniu przez około 1,5-2 godziny, aż mięso będzie miękkie i odda swój smak do bulionu.
- Brukiew, marchewkę, pietruszkę i seler obierz, a następnie pokrój wszystkie warzywa w kostkę. Cebulę pokrój zaś na ćwiartki.
- Dodaj warzywa do bulionu i gotuj na małym ogniu przez kolejne 30-40 minut, aż wszystkie składniki zmiękną.
- Pod koniec gotowania dopraw zupę do smaku solą i pieprzem. Wyjmij mięso, oddziel je od kości posiekaj na mniejsze kawałki, po czym wrzuć z powrotem do garnka
- Przed podaniem udekoruj natką pietruszki.
- Wariant: zupę możesz przygotować także na pieczonych warzywach korzeniowych. Wówczas nie krój ich w kostkę przed pieczeniem, a po dodaniu do zupy zblenduj całość na gładki krem.

Zobacz też inne pomysły na zupy: