Zupa szpinakowa

Opublikowano: 29.11.2007, 09:02
Reklama
Składniki:
- garść szpinaku
- 1 dojrzały pomidor
- sól
- 1 łyżka masła
- czosnek (w ilości dowolnej)
- świeżo zmielony biały pieprz
- natka pietruszki lub inna zielenina
- śmietana
- kieliszek białego wina
- groszek ptysiowy lub grzanki
Reklama
Przygotowanie:
Liście szpinaku opłukać, oberwać łodyżki, pokroić, krótko podsmażyć na łyżce masła z wyciśniętym czosnkiem. Pomidory obrać ze skórki, zanurzając najpierw w zimnej, a potem gorącej wodzie, wyjąć pestki. Miąższ dodać do szpinaku, chwilę podsmażyć, przyprawić. Wszystko nastawić w garnku z wodą oraz kieliszkiem wina. Zagotować, posypać zieleniną, podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Reklama
Źródło: "Przyjaciółka"
Reklama
Reklama
Reklama