Zupa szpinakowa

Składniki:
- 40 dag świeżego szpinaku
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 kostka rosołowa
- 1 ziemniak
- pół cytryny
- 4 łyżki śmietany
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- 4 plastry szynki
- 4 szparagi z zalewy
Przygotowanie:
Szpinak dokładnie opłukać, osączyć, usunąc ogonki, posiekać. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na maśle. Dodać szpinak, przesmażyć. Ziemniak umyć, obrać, pokroić w kostkę. Zagotować ok. 3/4 l wody, wrzucić kostkę rosołową, dodać przesmażony szpinak i ziemniak. Całość gotować na małym ogniu ok. 10 minut, zmiksować, przetrzeć przez sito. Ponownie podgrzać, przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem, zaprawić śmietaną. Na każdym plastrze szynki położyć po szparagu, zwinąć w rulon, pokroić go na plastry szerokości ok. 1 cm. Przygotowaną zupę podawać z roladkami z szynki.
Jeśli ktoś lubi, może doprawić zupę gałką muszkatołową i posypać startym parmezanem lub innym ostrym serem. Doskonale smakuje podana z groszkiem ptysiowym, minigrzaneczkami, krakersami lub pikantnymi ciasteczkami z ciasta francuskiego.