Zupa selerowa – krem

Opublikowano: 29.03.2008, 21:12
Reklama
Składniki:
25 dag selera,
20 dag ziemniaków,
1 szklanka wywaru z jarzyn,
1/2 l serwatki,
1/2 l wody,
1/3 szklanki śmietany,
1 łyżka mąki pszennej,
1 łyżka oleju,
1 łyżka przyprawy typu jarzynka,
sól.
Reklama
Przygotowanie:
Seler i ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę i ugotować w wodzie z olejem. Pod koniec gotowania dolać wywar warzywny, serwatkę, posolić. Przetrzeć przez sio to (lub zmiksować w blenderze). Mąkę rozprowadzić ze śmietaną, wlewać powoli do zupy, żeby śmietana się nie zwarzyła. Zagotować na wolnym ogniu. Podawać z łazankami.
Reklama
Reklama
Reklama