Zupa porowa z grzankami

Składniki:
- 2 ziemniaki
- kawałek selera
- 1 pietruszka
- 1 marchewka
- 2 pory
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka mąki
- kostka rosołowa
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 100 ml śmietanki
- minigrzanki
Przygotowanie:
Ziemniaki, seler, pietruszkę i marchew obrać, opłukać i pokroić na kawałki. Zalać 1,5 l zimnej wody, doprowadzić do wrzenia. Pora oczyścić, opłukać, pokroić na krążki. Zeszklić na patelni z rozpuszczonym masłem, oprószyć mąką. Dodać do gotującego się wywarurazem z kostką rosołową. Całość gotować na małym ogniu do czasu, aż warzywa staną się miękkie. Warzywa rozdrobnić za pomocą miksera. Ponownie podgrzać, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zabielić śmietanką, podawać z grzankami.
Zupę można podać z groszkiem ptysiowym lub krakersami. Będzie miała wyraźniejszy smak, jeśli posypie się ją startym parmezanem lub ostrym serem.