Reklama
Składniki:
- 1 kg pomidorów
- duży ziemniak
- średniej wielkości cebula
- 3 szklanki bulionu drobiowego
- 4 łyżki kremówki
- 3 łyżki oliwy
- posiekany ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- ser z pleśnią
- sól, pieprz
Reklama
Przygotowanie:
1. W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić posiekaną cebulę i czosnek, dodać obrany i pokrojonego
w kostkę ziemniaka oraz pocięte na kawałki pomidory. Wsypać zioła i ew. szczyptę cukru. Dusić 5 minut na małym ogniu, mieszając.
2. Dodać bulion, gotować pod przykryciem 20 minut. Zupę zdjąć z ognia, zmiksować na gładki krem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Reklama
3. Przelać do miseczek. Udekorować łyżką śmietany, pokruszonym serem i listkiem bazylii.
Reklama
Reklama
Reklama