Zupa pomidorowa na kurczaku
Z makaronem i z kukurydzą

Składniki:
- udko kurczaka
- opakowanie mrożonej włoszczyzny
- duży koncentrat pomidorowy
- puszka pomidorów
- mała puszka kukurydzy konserwowej
- sól, pieprz
- ziele angielskie, liść laurowy
- 2 garście drobnego makaronu, np. muszelki, kolanka
Sposób wykonania:
1. Mięso zalać 3 l wody, dodać włoszczyznę, kilka ziaren ziela angielskiego, listek laurowy i gotować na małym ogniu do miękkości mięsa około 50 minut. Pod koniec gotowania posolić i dosypać sporo pierzu.
2. Do bulionu dodać pomidory, koncentrat pomidorowy i kukurydzę, wymieszać. Na końcu wrzucić makaron i gotować do miękkości ok. 10 minut.
3. Przed podaniem zupę posypać posiekaną natką pietruszki. Można też podawać z gęstą kwaśną śmietaną.
Smaczne i szybkie zupy - forum >>