Zupa pomarańczowa

Opublikowano: 25.05.2008, 19:53
Reklama
Składniki:
4 pomarańcze,
łyżka miodu,
pół szklanki śmietanki kremówki,
łyżeczka mąki ziemniaczanej,
pół szklanki czerwonego wytrawnego wina,
sok z cytryny,
szklanka przegotowanej wody.
Reklama
Przygotowanie:
Umyć, sprzyć i obrać pomarańcze. Pokrojoną w cienkie paseczki skórkę pomarańczową zalać wrzątkiem. Zagotować. Odsączyć. Jeszcze raz zalać wodą i gotować 25 minut. Przecedzić. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić z dwoma łyżkami zimnej wody. Zagęścić wywar. Wlać miód i wino. Gotować na małym ogniu aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia. Ostudzić. Z pomarańczy usunąć pestki. Pokroić w małą kostkę. Wsypać do zupy. Doprawić sokiem z cytryny. Wymieszać ze śmietną. Włożyć do lodówki. Podawać zimną.
Reklama
Reklama
Reklama