Reklama
Składniki:

- 50 dag miąższu dyni
- 1 litr bulionu mięsno-warzywnego, może być z kostki
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- sól i biały pieprz
- cukier
- śmietanka
- orzechy
- koperek

Reklama
Przygotowanie:

Miąższ dyni pokroić na kawałki, zalać bulionem, dodać połowę masła, dusić pod przykryciem, aż kawałki dyni zaczną się rozpadać. Mąkę przesmażyć na pozostałym maśle, zagęścić zupę. Przyprawić do smaku solą, cukrem i białym pieprzem oraz śmietanką. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodać trochę bulionu. Podawać w wydrążonej dyni, posypać orzechami, ozdobić koperkiem.

Gotową zupę możesz też po przelaniu do upieczonych dyń posypać tartym serem i zapiec.

Reklama

Źródło: "Przyjaciółka"

Reklama
Reklama
Reklama