Zupa pieczarkowa

Opublikowano: 23.11.2007, 10:01
Reklama
Składniki:
- 50 dag pieczarek
- 2 czerwone cebule
- pół pęczka włoszczyzny
- 2 kostki bulionowe
- natka
Reklama
Na klopsiki:
- 25 dag mielonego mięsa z piersi kurczaka
- sól i pieprz
- pół kajzerki
- śmietana
- masło
Przygotowanie:
Kajzerkę namoczyć w wodzie lub mleku, kiedy zmięknie, odcisnąć, wymieszać z mięsem, przyprawić, uformować klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Włoszczyznę oczyścić, umyć, pokroić, zalać litrem wody, dodać 2/3 pokrojonych pieczarek, gotować 25 minut. Po 15 minutach wrzucić klopsiki i kostki bulionowe, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać ze śmietaną, rozlać na talerze. Na maśle podsmażyć resztę pokrojonych pieczarek i posiekaną w piórka cebulę, dodać do każdej porcji, posypać natką, od razu podawać.
Reklama
Źródło: "Przyjaciółka"
Reklama
Reklama
Reklama