Reklama
Składniki:

- 50 dag pieczarek
- 2 czerwone cebule
- pół pęczka włoszczyzny
- 2 kostki bulionowe
- natka

Reklama

Na klopsiki:
- 25 dag mielonego mięsa z piersi kurczaka
- sól i pieprz
- pół kajzerki
- śmietana
- masło

Przygotowanie:

Kajzerkę namoczyć w wodzie lub mleku, kiedy zmięknie, odcisnąć, wymieszać z mięsem, przyprawić, uformować klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Włoszczyznę oczyścić, umyć, pokroić, zalać litrem wody, dodać 2/3 pokrojonych pieczarek, gotować 25 minut. Po 15 minutach wrzucić klopsiki i kostki bulionowe, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać ze śmietaną, rozlać na talerze. Na maśle podsmażyć resztę pokrojonych pieczarek i posiekaną w piórka cebulę, dodać do każdej porcji, posypać natką, od razu podawać.

Reklama

Źródło: "Przyjaciółka"

Reklama
Reklama
Reklama