ZUPA OGÓRKOWA: zupa ogórkowa przepis, ogórkowa
Pyszna, gęsta zupa ogórkowa, posypana dużą ilością koperku, to ukochany smak dzieciństwa! Zobacz, jak ją przygotować!

Klasyczna zupa ogórkowa jest przygotowywana ze startych na tarce kiszonych ogórków. Musi być gęsta, zabielana śmietaną, serwowana z ziemniakami i obficie posypana siekanym koperkiem. Opcja z makaronem jest zdecydowanie rzadziej spotykana. Coraz popularniejsza staje się też zupa ze świeżych ogórków - np. w formie orzeźwiającego chłodnika, idealnego na upalne dni. Zupa ogórkowa to smak przeniesiony wprost ze szkolnych stołówek i wakacji u babci. Z naszym przepisem na pewno uda ci się ją przygotować samodzielnie!
Przepis na zupę ogórkową z ziemniakami
Oto składniki na klasyczną zupę ogórkową z ziemniakami:
- 2 l bulionu,
- 50 dag kiszonych ogórków,
- 1 pietruszka,
- 4 marchewki,
- por,
- kawałek selera,
- kilka sporej wielkości ziemniaków,
- pieprz,
- sól,
- listek laurowy,
- ziele angielskie,
- 2 łyżki mąki,
- 3 szklanki śmietany 22%,
- duża ilość posiekanego koperku,
- masło do smażenia.
Jak zrobić zupę ogórkową z ziemniakami?
- Wszystkie warzywa dokładnie umyj i w razie potrzeby obierz ze skórki.
- Pora posiekaj na plasterki.
- Pietruszkę, marchewki i selera zetrzyj na tarce.
- Bulion zagotuj, wrzuć na niego marchewki, selera, pietruszkę i pora. Dodaj 3 ziarenka ziela angielskiego i kilka listków laurowych.
- Ziemniaki obierz i pokrój na kawałki. Włóż je do bulionu, całość gotuj, aż ziemniaki staną się miękkie.
- W tym czasie, ogórki zetrzyj na tarce, a w rondelku rozgrzej odrobinę masła. Wrzuć na nie kiszone ogórki.
- Podduś, przez cały czas mieszając. Gotujący się bulion dopraw pieprzem i solą, wrzuć do niego podduszone ogórki. Gdy zupa ogórkowa ponownie zacznie wrzeć, musisz ją zagęścić.
- Mąkę wymieszaj ze śmietaną i wlej do zupy. Gotuj jeszcze przez 2-3 minuty, posyp ogórkową posiekanym koperkiem.
Sprawdź przepis na domowe kiszone ogórki, które zawsze wychodzą idealne! Doskonałe do zupy!
Przepis na zupę ze świeżych ogórków
Oto składniki na zupę ze świeżych ogórków:
- 4 sporej wielkości ogórki,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- pęczek koperku,
- kawałek pora,
- 4 łyżki śmietany 12%,
- 2 łyżki masła,
- 1 i 1/2 l bulionu,
- sól,
- pieprz,
- kilka sporych ziemniaków.
Jak zrobić zupę ze świeżych ogórków?
- Marchewkę i pietruszkę obierz, umyj. Pokrój je w drobniutką kostkę lub paseczki. Pora opłucz i posiekaj.
- W garnku zagotuj bulion, wrzuć do niego pokrojone warzywa. Ziemniaki obierz i pokrój na kawałki, dodaj do ogórkowej.
- W tym czasie przygotuj ogórki - obierz je, umyj i osusz. Posiekaj na małe kawałki, odrzucając pestki.
- W rondelku rozgrzej masło i wrzuć na nie ogórki, duś przez kilka minut, nie zapominając o mieszaniu.
- Przełóż ogórki do ciągle gotującego się bulionu. Koperek umyj i posiekaj, dodaj do zupy ogórkowej.
- Gotuj jeszcze przez 8-10 minut. Po tym czasie zabiel zupę śmietaną.