Reklama
Składniki:

- 2–3 spore ogórki kiszone
- 4 skrzydełka drobiowe
- kawałek selera, pietruszka, marchew, cebula
- średnich ziemniaków
- listek laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- kilka ziarenek pieprzu
- pół łyżeczki miodu
- łyżeczka masła
- śmietana
- kopere

Reklama
Przygotowanie:

1. Do garnka wlać 2 l wody, wrzucić skrzydełka i zagotować, zdjąć pianę.

2. Ziemniaki i cebulę obrać, pokroić w kostkę. Marchewkę, pietruszkę, seler obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Warzywa wrzucić do garnka, dodać przyprawy i gotować ok. 10 minut.

3. Ogórki cienko obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Na patelni rozpuścić masło i przesmażyć na nim ok. 5 minut ogórki.

4. Gdy ziemniaki będą miękkie do zupy dodać ogórki. Gotować jeszcze 5 minut, doprawić pieprzem i miodem (albo cukrem).

Reklama

5. Pod koniec gotowania zupę zabielić śmietaną i dodać posiekany koperek.

Reklama
Reklama
Reklama