Reklama

Przygotowanie 25 min * gotowanie 20 min * 1 porcja – ok. 100 kcal

Reklama

Składniki na 4 porcje:
- 2 pęczki botwiny
- mała włoszczyzna
- 1 kostka rosołowa
- 100 ml śmietany
- 1 łyżka mąki
- pół ogórka sałatkowego
- 1 cytryna
- pęczek koperku
- sól
- pieprz
- cukier

Sposób wykonania:
1. Włoszczyznę oczyść, opłucz, pokrój w kostkę. Zalej 1 l zimnej wody, zagotuj. Dodaj kostkę rosołową, gotuj na małym ogniu ok. 10 minut.

2. Młode buraczki dokładnie oczyść, opłucz, osusz, drobno posiekaj. Dodaj do wywaru, całość gotuj ok. 5 minut, aż botwina będzie miękka.

3. Zupę zabiel śmietaną rozmieszaną z mąką, zagotuj i gotuj jeszcze
2–3 minuty na małym ogniu. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą,
pieprzem i cukrem.

4. Ogórek umyj, obierz, pokrój na słupki, a potem na plasterki. Koperek opłucz, osusz, posiekaj. Pokrojony ogórek i koperek dodaj do zupy, wymieszaj.

Reklama

5. Zupę możesz podawać z cząstkami jajka lub ugotowanymi ziemniakami.

Reklama
Reklama
Reklama