Reklama
Składniki:

80 dag młodej kapusty
60 dag ziemniaków
15 dag surowego boczku
cebula
łyżka mąki
1/4 łyżeczki majeranku
liść laurowy
cukier
łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz

Reklama
Przygotowanie:

Boczek pokroić w kostkę, wytopić, odstawić. Z kapusty usunąć zniszczone liście. Opłukać. Potem pokroić ją w grubą kostkę, zalać szklanką wrzątku, posolić, lekko posłodzić. Połączyć z boczkiem i majerankiem. Gotować bez przykrycia 5-10 minut. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki.
W osobnym garnku na boczku zeszklić cebulę. Cały czas mieszając, dodać mąkę i kilka łyżek zimnej wody. Zagotować. Wlać zasmażkę do garnka z kapustą i ziemniakami, dodać pieprz i trochę soku z cytryny.

Reklama
Reklama
Reklama