Reklama
Składniki:

- pół szklanki białej fasoli
- 2 marchewki
- por
- pół selera
- 3 ziemniaki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- cebula
- 2 l bulionu
- szklanka fasolki szparagowej
- kawałek białej kapusty
- 10 dag ryżu
- ząbek czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- bazylia
- natka pietruszki

Reklama
Przygotowanie:

Białą fasolę namoczyć, ugotować na półmiękko. Marchewki, por, seler i ziemniaki oczyścić, rozdrobnić. W rondlu rozgrzać oliwę, przesmażyć posiekaną cebulę. Dodać warzywa, poddusić, zalać gorącym bulionem, dodać fasolę, fasolkę szparagową i poszatkowaną kapustę, gotować 15 minut. Dodać ryż, gotować jeszcze 15 minut, dodać ząbek czosnku, koncentrat pomidorowy, posiekaną bazylię i natkę, przyprawić, zagotować.

Reklama

Warzywa można przesmażyć z pokrojonym, wędzonym boczkiem. Zupa będzie bardziej sycąca i aromatyczna. Posypuje się ją startym serem i podaje z chlebem.

Reklama
Reklama
Reklama