Reklama
Składniki:

- 40 dag młodej marchewki
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 1 l bulionu (może być z kostki)
- 4 łyżki ryżu
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 100 ml kwaśnej śmietany
- gałka muszkatołowa
- świeża mięta
- sól
- pieprz
- cukier

Reklama
Przygotowanie:

1. Marchewkę obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Cebulę obierz, posiekaj, przesmaż na maśle razem z marchewką.

2. Warzywa przełóż do garnka, zalej gorącym bulionem, dodaj sól, cukier i ryż. Gotuj na małym ogniu ok. 25 minut (aż wszystkie składniki będą miękkie).

3. Całość zmiksuj. Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj, zagotuj.

4. Zupę przypraw solą, pieprzem, cukrem i odrobiną startej gałki. Zabiel śmietaną.

Reklama

5. Przed podaniem posyp posiekaną miętą. Podawaj z minigrzankami lub groszkiem ptysiowym.

Reklama
Reklama
Reklama