Składniki:
- 1,2 kg marchewki
- 1 cebula
- łyżka masła
- 1,2 l bulionu drobiowego
- gałka muszkatołowa
- torebka cukru waniliowego
- szklanka ryżu
- sok wyciśnięty z jednej pomarańczy lub 1/2 szklanki gotowego soku pomarańczowego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Marchewkę oskrob, drobno pokrój. Obierz cebulę, posiekaj, zeszklij w rondlu na maśle, dodaj marchewkę, mieszając, chwilę smaż razem.
2. Składniki w rondlu zalej gorącym bulionem. Gotuj, aż marchewka stanie się miękka. W tym samym czasie ugotuj ryż w posolonej wodzie. Osącz.
3. Kiedy marchewka w zupie rozgotuje się na miękko, wlej sok z pomarańczy, wsyp cukier waniliowy i całość zmiksuj na gładki krem. Zupę dopraw gałką muszkatołową i solą.
4. Gotową zupę rozlej do miseczek. Do każdej włóż po porcji ryżu. Ewentualnie zupę możesz