Reklama
Składniki:
- 50 dag baraniny lub wieprzowiny z kością (np. żeberek)
- 25 dag kapusty kwaszonej
- 1 marchewka
- 1 cebula
- kilka suszonych grzybów
- 3 ziemniaki
- 1 ząbek czosnku
- 3–4 ziarna ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- sól
- pieprz
Reklama
Przygotowanie:
1. Mięso ugotuj w ok. 2 l wody. Grzyby opłucz, ugotuj.
2. Do mięsnego wywaru wrzuć pokrojoną marchewkę, cebulę, kapustę oraz przyprawy. Gotuj na małym ogniu ok. 30 minut.
3. Dodaj pokrojone grzyby wraz z wywarem, gotuj jeszcze 5 min.
Reklama
4. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, ugotuj. Zupę podawaj z ziemniakami, mięsem i pieczywem.
Reklama
Reklama
Reklama