Zupa krem z pomidorów z parmezanem

Opublikowano: 07.09.2010, 08:03
Reklama
Składniki:
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 75 dag pomidorów
- 1 l wywaru z kurczaka
- 2 łyżki oliwy
- 1 żółtko
- 100 ml kremówki
- listki bazylii
- 4 łyżki startego parmezanu
- sól
- pieprz
Reklama
Przygotowanie:
1. Marchewkę, cebulę i czosnek obierz, zalej wodą. Gotuj pod przykryciem ok. 15 min.
2. Pomidory umyj, pokrój w kostkę. Dodaj do warzyw razem z oliwą i wywarem. Gotuj ok. 20 min na małym ogniu pod przykryciem.
3. Zupę zmiksuj, przetrzyj przez sito. Podgrzej, zapraw żółtkiem rozmieszanym z kremówką, zagotuj. Dopraw do smaku.
Reklama
4. Posyp posiekaną bazylią i parmezanem.
Reklama
Reklama
Reklama