Zupa krem z pomidorów i bazylii

Opublikowano: 09.05.2008, 19:35
Reklama
Składniki:
3 kg pomidorów,
4 cebule,
4 ziemniaki,
3 szkl. rosołu drobiowego,
3/4 szkl. gęstej śmietany,
4 łyżki oliwy,
sól,
3 łyżki bazylii,
1/4 łyżki pieprzu czarnego mielonego.
Reklama
Przygotowanie:
Sparzone i obrane ze skórki pomidory pokroić na małe kawałki. Obrane cebule drobno posiekać, ziemniaki pokroić w kostkę. Podsmażyć na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulę i ziemniaki. Następnie wlać rosół i gotować 10 min. Wsypać pomidory, sól, pieprz, 2 łyżki bazylii i gotować kolejne 20 min. Zmiksować, a następnie przetrzeć przez sito. Śmietanę ubić mikserem i wymieszać z resztą bazylii. Każdą porcję zupy dekorować łyżką sosu.
Reklama
Reklama
Reklama