Reklama
Ilość kalorii: 120
Czas przygotowania: 40 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 1,5 kg pomidorów
  • 4 łyżki oliwy l duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3/4 l bulionu warzywnego
  • marchewka
  • oregano
  • tymianek
  • listki bazylii
  • sól i pieprz
Reklama
Przygotowanie:
  1. Czosnek i cebulę obrać, drobno posiekać. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek i cebulę. Smażyć mieszając kilka minut, aż zmiękną, uważając, aby się nie przypaliły.
  2. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na połówki, wycinając zielone nasady ogonków. Włożyć do garnka, wlać bulion warzywny. Marchewkę obrać i pokroić w cienkie plasterki, wrzucić do garnka. Gotować na małym ogniu ok. 20 minut, mieszając co jakiś czas, aby warzywa nie przywarły do dna garnka.
  3. Po tym czasie zmiksować zupę na gładki krem i doprawić do smaku solą, pieprzem, szczyptą oregano i tymianku. Listki bazylii opłukać. Zupę rozlać do miseczek, posypać listkami bazylii.
Reklama
Reklama
Reklama