Reklama
Składniki:

10 dag zielonego groszku,
2 marchewki,
1/2 kalafiora,
1 kalarepa,
1/2 selera,
1 pietruszka,
2 łyżki masła,
1 łyżka mąki,
łyżka pokrojonej natki pietruszki,
sól,
pieprz

Reklama
Przygotowanie:

Marchewkę, pietruszkę , kalarepę, seler opłukać, obrać i zalać pół litrem wody, dodać podzielony na różyczki kalafior, opłukany zielony groszek i gotować w osolonej wodzie przez 30 minut. Wyjąć seler i pietruszkę, a resztę zmiksować z wywarem. Mąkę przesmażyć w łyżce masła. Rozprowadzić w niej 200 ml zupy i połączyć z resztą zupy. Gotować jeszcze 5 minut. Doprawić solą, pieprzem, dodać posiekaną natkę i pozostałe masło. Podawać z lanymi kluseczkami.

Reklama
Reklama
Reklama