Reklama
Składniki:

- 60 dag brukselki
- 2 pokrojone w kostkę średnie ziemniaki
- obrana i posiekana cebula
- 3,5 szklanki bulionu drobiowego
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 7 łyżek oleju
- 20 dag szynki w kawałku
- pieprz
- sól

Reklama
Przygotowanie:

1. Brukselkę oczyść z uszkodzonych zewnętrznych liści, opłucz, osusz papierowym ręcznikiem i przekrój na pół.

2. W garnku rozgrzej 6 łyżek oleju, włóż ziemniaki i cebulę. Smaż kilka minut, cały czas mieszając. Następnie dodaj brukselkę, zalej bulionem i gotuj pod przykryciem około 20 minut.

Reklama

3. Do miękkich warzyw wlej śmietanę, zmiksuj na gładki krem, dopraw sporą ilością pieprzu oraz solą. Szynkę pokrój w kosteczkę i zrumień na pozostałym oleju. Zupę przelej do miseczek, posyp szynką i od razu podawaj.

Reklama
Reklama
Reklama