Reklama
Składniki:

- 35 dag mielonej wieprzowiny
- 3 duże ziemniaki
- cebula
- 6 łyżek czerwonej soczewicy
- 4 łyżki oleju
- 4 szklanki bulionu drobiowego
- 1/4 szklanki kremówki
- łyżeczka curry
- 4–5 ziarenek pieprzu
- szczypta ostrej papryki
- pieprz

Reklama
Przygotowanie:

1. Cebulę obierz, pokrój w drobne piórka. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w dużą kostkę. Cebulę podsmaż na szklisto w garnku na 2 łyżkach oleju, dodaj ziemniaki, curry, pieprz w ziarenkach oraz bulion drobiowy. Wsyp soczewicę. Przykryj i gotuj 5 minut.

Reklama

2. W tym czasie na patelni na reszcie oleju przesmaż, delikatnie mieszając, mięso, aby pozostały duże jego grudki. Dodaj do zupy. Gotuj około 35 min na wolnym ogniu, aż mięso i ziemniaki będą miękkie. Wlej kremówkę, podgrzej. Zupę dopraw do smaku ostrą papryką i mielonym pieprzem oraz ew. solą. Rozlej do miseczek i podawaj.

Reklama
Reklama
Reklama