Reklama
Składniki:

10 dag wiórków kokosowych,
2 łyżki oliwy,
2 cebule,
2 ząbki czosnku,
1 zielona papryczka chili,
25 dag świeżego szpinaku,
3/4 litra rosołu warzywnego (może być z kostki),
1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego,
1/2 łyżki startej gałki muszkatołowej,
zmielony czarny pieprz,
5 dag gęstej śmietany,
3 łyżki szczypiorku,
sól.

Reklama
Przygotowanie:

Wiórki kokosowe zalać szklanką wrzątku. Przykryć. Pozostawić na kwadrans. Przecedzić. Odsączyć mleko kokosowe. Obrac i posiekać czosnek. Drobno pokroić również cebulę i paprykę. Do rozgrzanej w garnku oliwy włożyć cebulę, czosnek i drobno pokrojoną paprykę. Dodać grubo posiekany szpinak. Po pięciu minutach lekkiego duszenia do warzyw dodać rosół i mleko kokosowe. Przyprawić. Przykryć. Gotować kwadrans. Zaprawić śmietaną. Posypać szczypiorkiem.

Reklama
Reklama
Reklama