Zupa kalafiorowa z rzodkiewką

Opublikowano: 09.09.2008, 12:45
Reklama
Składniki:
kalafior,
2 pęczki rzodkiewek,
4 ziemniaki,
2 marchewki,
2 łyżki masła,
250 ml gęstej śmietany,
pieprz i sól,
gałka muszkatołowa,
cytryna.
Reklama
Przygotowanie:
Do wrzącego litra wody dodać łyżeczkę masła. Obrane marchewki pokroić wzdłuż na ćwiartki. Przykryć. Gotować 40 minut. Podczas gotowania uzupełniać wodę. Odcedzić wywar. Rzodkiewki wraz z liśćmi drobno posiekać. Umyte i obrane ziemniaki zetrzeć na grubej tarce. W garnku rozgrzać resztę masła. Wsypać ziemniaki. Przyprawić. Dusić 5 minut. Wsypać rzodkiewki. Ugotować kalafior i podzielić go na kawałki. Włożyć do zupy. Zalać poprzednio przygotowanym wywarem. Gotowac pół godziny. Przykrawić. Zmiksować. Wymieszać ze śmietaną.
Reklama
Reklama
Reklama