Zupa jak na wsi

Składniki:
1 porcja włoszczyzny,
50 dag białej kapusty,
6 szklanek wody,
4-5 dużych ziemniaków,
2 duże cebule,
1/2 szklanki przecieru pomidorowego,
1/2 szklanki śmietany,
10 dag boczku,
1 łyżka mąki,
2 łyżki oleju,
garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, koperek, szczypiorek),
przyprawa do zup,
sól,
pieprz.
Przygotowanie:
Pokrojony w kostkę boczek i obraną i posiekaną cebulę zeszklić. Obraną włoszczyznę zetrzeć. Dodać do cebuli i dusić na małym ogniu do chwili, gdy warzywa staną się miękkie. Wlać wodę i gotować na małym ogniu ok. pół godziny. Kapustkę drobno poszatkować, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, wsypać do zupy. Doprawić. Gotować do chwili, gdy ziemniaki staną sie miękkie. Śmietanę rozetrzeć z mąką, dodać do zupy i chwilę podgrzewać mieszając, do chwili gdy zupa zgęstnieje. Posypać zieleniną.